Avrupa’da Kömürü Bırakanlar

İklim krizini durdurmak ve ortalama sıcaklık artışını 1,5 derecenin altında tutmak için elektrik üretiminde kömür kullanımından vazgeçmek zorundayız. Birçok bilimsel araştırma, önümüzdeki 20 yıl içerisinde dünyanın kömürlü termik santrallarla vedalaşması gerektiğini söylüyor. Climate Analytics’in Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin çalışmasını da değerlendirerek hazırladığı rapora göre OECD ülkeleri 2030’a, diğer ülkeler ise 2040’a kadar kömürlü termik santrallarının hepsini kapatmalı. Glasgow’daki son taraflar toplantısında (COP 26) da birçok ülke bu hedefe uyacaklarına dair taahhütte bulunmuştu.

Elektrik üretiminde kömür kullanmama kararı alan ülkelerin önemli bir bölümü Avrupa’da yer alıyor. Şu ana kadar 23 Avrupa ülkesi elektrik üretiminde  kömür kullanımını durdurma kararı aldı ve bazıları şimdiden kömür santrallarıyla vedalaştı. Avrupa’da elektrik üretiminde kömür kullanımını değerlendiren ülkeleri dört ayrı grupta toplamak mümkün.

İlk grupta kömürlü termik santrallarını kapatmış veya hiç açmamış olan ülkeler var. Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Estonya, İsveç, İsviçre, Letonya, Litvanya, Norveç ve Portekiz bu grupta yer alıyor.

Birleşik Krallık, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İrlanda, İspanya, İtalya, Kuzey Makedonya, Macaristan, Romanya, Slovakya ve Yunanistan’ın da aralarında bulunduğu ülkeler ise 2030’dan önce kömürü bırakma kararı alan grubun üyeleri. 

Üçüncü grup ise kömürü bırakma kararı alan ancak bunu 2030’dan sonra gerçekleştireceğini açıklayan ülkelerden oluşuyor: Almanya, Bulgaristan, Çekya, Hırvatistan, Karadağ ve Slovenya. 

Dördüncü ve son grupta ise kömürlü termik santralları kapatma kararı almamış beş ülke var; Bosna Hersek, Kosova, Polonya, Sırbistan ve Türkiye. Türkiye, Paris Anlaşması’nı oldukça geç onayladı ve 2030 yılına dair emisyon hedeflerini 2022 yılı içinde güncelleyecek. Bu güncellemede, kömürü bırakma konusunda da bir karar alınması umuluyor.

1 https://climateanalytics.org/briefings/coal-phase-out/